Да увековечим железният генерал с паметник !


Дарителска кампания за набиране на средства за бюст-паметника на генерал Павел Христов

Сдружение "За Етрополе" набира средства за построяването на бюст-паметник на един от най-паметните български генерали от войните за национално обединение.

Няколко златни букви за железният генерал

Мнозина от нас са чували за паметните битки при Дойран в разгара на Първата световна война. Тогава благодарение на жертвоготовността на българските войници и невероятният талант на Владимир Вазов, постигаме една от най-престижните победи на българското оръжие след Освобождението. Малцина знаят обаче, че един от учителите на Владимир е железният генерал от Етрополе - Павел Христов.

Много различни статии са написани за него и всеки, който се интересува от българската история може лесно да се запознае що за човек е бил генералът. Една от най-значимите му победи е била в най-критичният момент на Балканската война при Бунархисар.

Той също е бил използван като ментор във Военното училище в София. Ако се интересувате повече от неговата история може да посетите статията Български уроци по офицерска чест.

Няколко думи за паметникът в Етрополе

Всичко за идеята, конструкцията и визуализацията на паметника може да видите от следният линк https://www.yumpu.com/xx/document/read/62328057/-

Сметка за дарение: Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ“ „Юробанк България“ АД IBAN: BG55 BPBI 8898 1029 2306 01 , BIC код – BPBIBGSF

Защо да помогнем ?

Генерал Павел Христов е един от представителите на висшето българско военно командване през годините на войните за национално обединение. На неговите тактически указания, мотивация и непреклонност дължим освобождаването на много български територии. И както Димитър Ценов казва " принасям своята скромна лепта " когато дарява парични средства за построяването на Стопанската академия в Свищов, така и ние можем да принесем скромна лепта за построяването на паметник не само на генерал Павел Христов, но и паметник за железният войнствен дух на българската армия.

#Железниятгенерал #паметник